Tamperelaista tekstiiliosaamista löytyy taivaalta ja työvaatteista – SNT-Group kasvaa erikoistumalla

Yleinen käsitys on, että suomalainen tekstiiliteollisuus oli ja meni. Mutta ei alan osaaminen ole kadonnut mihinkään – se on vain erikoistunut alelaarien ulkopuolelle. Tamperelainen SNT-Group on esimerkki siitä, miten sopivan kokoinen yritys pärjää ja työllistää kansainvälisten jättien joukossa hyödyntämällä paikallisuuden ja korkean osaamisen valtteja.

Jos olet lentänyt kotimaisen lentoyhtiön koneella tai pidät Suomessa tehtyjä työvaatteita, olet käyttänyt SNT-Groupin tuotteita. Suomen Nauhatehtaan nauhat, tereet, vetoketjut, napit, kiristimet ja muoviosat ovat olennainen osa kaikkea vaatetusta farkuista haalareihin, ja kulkuvälineet busseista Airbusiin ovat jo vuosikymmeniä luottaneet Tammer-Suojan istuinverhoiluihin. Nyt Tampereen Raholassa tehdään töitä entistä leveämmillä harteilla, kun vuosi sitten solmitun yrityskaupan jäljiltä SNT-Group Oy ja Tammer-Suoja Oy yhdistävät liiketoimintansa ja tuotantonsa saman katon alle.

”Alkuvuoden mittaan teemme Teerivuorenkadulla töitä jo sadan vakituisen työntekijän voimin, ja lisää rekrytoidaan”, kertoo konsernin toimitusjohtaja Juha Koskimäki. ”Asiakkaillemme yhdistyminen merkitsee enemmän vaihtoehtoja ja laajempaa palveluvalikoimaa.”

Muutakin uutta kuin seinät

Tuotannon yhdistämisen myötä Raholaan on noussut Suomen mittakaavassa merkittävä tekstiilialan osaamisen keskus, jossa on panostettu uusimpiin tuotantolaitteisiin. Johtaja Kari Talja onkin innoissaan teknologian tuomista mahdollisuuksista:

”Investoimme toiseen Lectra-automaattileikkuulinjaan, mikä vähintään tuplaa kapasiteettimme ja mahdollistaa tarkan ja tehokkaan piensarjojen valmistamisen”, hän luettelee. ”Mittatarkat lentokoneen matot ovat tärkeä tuotteemme, ja myös niiden suhteen tuotantokapasiteetti tuplaantuu uuden kanttikoneen myötä.”

Pelkät koneet eivät tee laatua, joten uusia, ammattitaitoisia ompelijoita on palkattu. ”Rekrytointi jatkuu vielä vuoden 2019 puolella”, Talja kehuu. ”Uutena tuotteena olemme laajentamassa ns. foamattuihin istuinverhoiluihin, jotka sekä näyttävät että tuntuvat mukavilta.”

Laajaa erikoistumista

SNT-Group on hankkinut viime vuosina lisää osaamista ja tuotantoa nimenomaan yrityskaupoilla. Mistään nurkanvaltauspelistä kuitenkaan ei ole ollut kysymys, vaan kaikki osapuolet ovat nähneet yhdistymisen tuomat edut. ”Vajaassa kymmenessä vuodessa olemme tehneet kymmenkunta erilaista yritysostoa, ja kaikki ne ovat olleet onnistuneita”, toimitusjohtaja Koskimäki muistelee. ”Myös myyjien puolelta on nähty kaupat oikeiksi askeleiksi, ja koko henkilökunta on ollut mukana rakentamassa SNT-Groupista vahvaa toimijaa.”

Tammer-Suojan hankkimisen myötä SNT-Group on entistä enemmän yhden pysähdyksen talo. Sieltä löytyy tarpeeksi laajuutta esimerkiksi juuri Suomen Nauhatehtaan tuhansien tuotteiden kaikki tekstiiliteollisuuden tarpeet kattavasta valikoimasta. Mutta laajuus ei ole erikoistumisen vastakohta:

”Tammer-Suoja tekee istuin- ja muita verhoiluja kohteisiin, joihin monilla toimijoilla ei ole mitään asiaa, kuten lentokoneisiin ja puolustusvoimille ja -teollisuudelle”, Kari Talja listaa konsernin tarjontaa. ”Toisen tytäryhtiömme Safeplastin valmistamat hydrauliikkaletkujen suojat ja niputustuotteet puolestaan kelpuutetaan vaativimpaankin kaivos- ja metsäkonekäyttöön, esimerkkejä mainitakseni.”

Pienempien yritysten yhdistymisellä on ollut merkittävä vaikutus siihen, että suomalaisella tekstiiliteollisuudella on edellytykset elää ja kehittyä. ”Tarjoamalla kattavasti tuotteita Suomen ja lähialueiden valmistajille voimme taata aivan toisen tason toimitusvarmuuden kuin Kaukoidän alihankkijat”, Juha Koskimäki muistuttaa.

Erikoistumalla tulevaisuuteen

Raholassa toteutetaan nyt reseptiä, jolla moni pirkanmaalainen yritys on noussut maailman kärkikastiin – hyödynnetään pienten sarjojen tuomaa joustavuutta, korkeaa osaamista ja muita paikallisia vahvuuksia suuruuden ekonomian sijasta. Välillä auringonlaskun alalta näyttäneen suomalaisen tekstiilialan tulevaisuus onkin Koskimäen mukaan valoisa.

”En minä mitään peikkoja näe”, Juha summaa. ”Toimialan mahdollisuuksia tukee se, että kaikki eivät ole jättimäisiä toimijoita. Pienemmilläkin sarjoilla ja erikoistumalla pärjää.”

 

Lisätietoja

Juha Koskimäki (juha.koskimaki@www.snt-group.fi, p. 0500 804 666)

Kari Talja (kari.talja@tammer-suoja.fi, p. 0400 914 942)